blames_talgboll_parken_900x388

Blåmes (Parus caeruleus)

Denna lilla söta fågel känns säkert igen av många. Blåmesen är ca 11 cm och väger ca 11 g och har gult bröst och klarblå hjässa, stjärt och vingar medan ryggen skimrar lite i grönt. Honan är något blekare i färgerna. De tillhör familjen mesfåglar och lever i löv- och blandskog, parker och trädgårdar i stora delar av Europa, delar av västra Asien och i norra delarna av Afrika.

I Sverige finns blåmesen upp till mellersta delarna. Födan består av insekter, spindlar och frön. Man de ofta hoppa runt bland trädgrenarna och hänger ibland upp och ner på yttersta grenarna i jakt på föda. På vintern tar den tacksamt emot fröer och fett i talgbollar som vi hänger ut i våra trädgårdar.

Blåmesen blir könsmogen redan vid slutet av första levnadsåret. Under vintern lever de i flockar men januari börjar dessa att lösas upp och revirbeteendet börjar. Hanarna lockar honorna med revirsång. Parning sker under april-maj.

De lägger normalt 6-12 ägg och ruvar 12-16 dagar. Båda föräldrarna hjälper till att passa och mata ungarna i ca 3 veckor, sedan är de redo att lämna boet. Blåmesen häckar i håligheter i träd eller i fågelholkar och får 1-2 kullar per år.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN

0