Ibland behöver man ta lite paus från lövkrattning, beskäring och andra ”måsten” när hösten kommit och njuta av ”frukterna” av sommaren som varit. Mängder av fröer har nu bildats på många perenner och sommarblommor som kan samlas in. Vissa sparas till våren för att sättas då medan andra sätts direkt i krukor som får övervintra i växthuset.

Malva

Fingerborgsblomma

Stjärnflockia

Men har märkt att bästa sättet att få nya plantor av perenner, är att låta de naturligt fröså sig där de växer och trivs. Så jag skakar av fröerna innan frökapslarna klipps ner och kastas. I slutet av våren flyttar jag de plantor som inte ”hamnat rätt”, rensar bort resten eller ger bort överflödiga till släkt och vänner.

Fröer från sommarblommor är oftast inte vinterhärdiga utan får samlas in och sättas till våren. Undantag finns dock. I vår trädgård frösår sig bl.a lejongap och oxalis år efter år och det finns säkert fler sorter som klarar milda vintrar, främst i södra Sverige.

Tänk på att inte ta med fröer från naturen om du inte helt säkert vet vad det är för sorter. Risken är att du får med dig växter som sedan tar över och sprider sig mer än önskat, både inom din trädgård men även till grannen eller vidare ut i naturen. Ex är sk. invasiva arter (Invasiva främmande är arter som med människans hjälp flyttats från sin ursprungliga miljö och i sin nya omgivning börjar sprida sig snabbt och orsakar allvarlig skada för ekosystem, infrastruktur eller människors hälsa vilket medför stora kostnader för samhälle och enskilda. /Källa Naturvårdsverket

Länk för mer information: Naturvårdsverket 

Här anmäler du om du upptäckt invasiva arter. På sidan finns även foto på invasiva arter: Artfakta

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om perenner




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!