Koltrast (Turdus merula)

Koltrasten, som tillhör familjen trastfåglar, är en riktig skönsångare. När man hör dem första gången på våren, en tidig morgon eller på kvällen i en trädtopp, känner man att man lämnat vintern bakom sig.

Den räknas som den mest utbredda trastfågeln i Europa men var från början en skygg skogsfågel, därav sitt latinska namn Turdus murela (murela betyder ensam). Men under 1800-talet flyttade den närmare tätbebyggelser och är nu vanlig i stort sätt överallt i trädgårdar, parker och grönområden.

Att känna igen en koltrast är enkelt. En fullvuxen hane är kolsvart med gulorange näbb och gula ringar runt ögonen.  Honan däremot är mörkbrun eller brungrå, har bruna ögonringar och har mörkbrun näbb. Ungfåglar som inte är könsmogna än har brunaktig fjäderdräkt, honan något ljusare än hanens. En fullvuxen fågel är ca 24-30 cm lång.  Den kan bli upp mot 21 år gammal.

Koltrasten bygger gärna sina bon i täta snår och häckar. Äggen kläcks efter ca 14 dagar och det är vanlig att de får två kullar per säsong.

På sommarhalvåret äter koltrasten främst insekter och daggmaskar men senare på säsongen även svamp, bär och frukt.

Koltrasten är vanlig i hela Europa, nordvästra Afrika och mellanöstern, men även i vissa delar av Asien. Under 1800-talets sista del introducerades koltrasten i Australien och Nya Zeeland av europeiska nybyggare. I Australien är den idag vanlig främst i och omkring Melbourne men mindre vanlig i ex Sidney.

I Sverige är koltrasten vanligt i södra och mellersta delarna men ovanligare ju längre norrut man kommer.

1962 valdes koltrasten till Sveriges nationelfågel av tidningen DN´s väljare. Vid ny omröstning 2015, utnämnd av Sveriges ornitologiska förening, blev resultatet detsamma.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

Den här artikeln om nyckelpigan kanske också intresserar dig.

0