Mangold (Beta vulgaris var. cicla)

Denna grönsak är nära släkt med röd- och sockerbetan, men det är det bladen och stjälkarna som man använder i matlagning. Istället för spenat kan man använda mangoldens blad. Den kallas bl.a romersk kål, spenatbeta eller bladbeta. Gott att använda i stuvningar, pajer, soppor eller i sallader. Smaken påminner svagt om rödbeta. Använder man stjälkarna måste de kokas länge för att bli mjuka.

Mangold har odlats i flera tusen år och var vanligt i det gamla Grekland och i romarriket. Växten är tvåårig och omkring en halvmeter hög. Bladen är stora, saftiga och gröna eller rödgröna. De är antingen släta eller buckliga. Stjälkarna varierar i tjocklek och är vita, gröna, gula, röda eller orangea.

Så mangold när jorden har blivit uppvärmd på våren. Gärna i mullrik och djup jord. Skörd kan ske hela sommaren fram till frosten.

mangol_betor_1024x808.jpgDenna flerfärgade sort av mangold är så fin att jag kan tänka mig använda den som dekoration i krukor istället…

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

0