Mangold (Beta vulgaris var. cicla)

Mangold har odlats i flera tusen år och var vanligt i det gamla Grekland och i romarriket. Den är nära släkt med röd- och sockerbetan, men det är det bladen och stjälkarna som man använder i matlagning. Istället för spenat kan man använda mangoldens blad. Den kallas bl.a romersk kål, spenatbeta eller bladbeta. Gott att använda i stuvningar, pajer, soppor eller i sallader. Smaken påminner svagt om rödbeta. Använder man stjälkarna måste de kokas länge för att bli mjuka.

Växten är tvåårig och omkring en halvmeter hög. Bladen är stora, saftiga och gröna eller rödgröna. De är antingen släta eller buckliga. Stjälkarna varierar i tjocklek och är vita, gröna, gula, röda eller orangea.

Så mangold när jorden har blivit uppvärmd på våren. Gärna i mullrik och djup jord. Skörd kan ske hela sommaren fram till frosten.

Denna flerfärgade sort av mangold är så fin att jag kan tänka mig använda den som bladväxt i krukor istället…

 

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om odling




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!