Visste du att moroten inte växter vilt utan är en växt som förädlats fram av människan? Moroten vi odlar och äter idag är en underart av vildmoroten. Dagens morot har troligen sitt ursprung från Asien och var då violett. Den odlades i medelhavsområdet redan för ca 2000 år sedan. Som många andra nyttoväxter var det via olika kloster som den spred sig upp i Europa under medeltiden. På den tiden odlades morötter som var både purpur, lila, röda eller svarta. Under 1600-talet började en mer intensiv förädling och under 1700-talet odlades orange morot fram i Holland, som är den vanligaste färgen idag. Men senare år har åter olika färger börjat komma bland frösorterna i butikerna. Även olika storlekar och former finns att välja på.

Morötter kan odlas i hela Sverige och enkla att lagra, så man kan njuta av sina egenodlade morötter hela vintern. Dock är storskalig odling vanligast de södra delarna. Moroten är ett viktigt livsmedel i många länder. De största producenterna idag finns i länder som har s.k tempurerat klimat (fyra årstider), ex. USA, Kina, Ryssland samt flera länder i Europa. Men odlas även i varmare trakter som ex. Marocko och Indonesien. I Sverige äter vi ca 9 kg/person och år.

Moroten är en 2-årig ört som blommar först andra året efter sådd om man inte skördar roten. När den blommat dör plantan. Låter man den gå upp i blom, blir plantan 80-100 cm hög. Blommorna kommer i juli-augusti och påminner om den vilda växten “hundkex”, med sina små vita blommor.

Den gula färgen i moroten kommer från karoten, som är ett ämne som människan behöver för att kunna bilda A-vitamin i kroppen. Karoten skyddar också huden mot solen. Myten om att morötter förbättrar synen kommer troligen från det faktum att bristen på A-vitamin kan påverkar synen negativt

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

Den här artikeln om krusbär kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om odling




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!