Alunrot (Heuchera) 

Det är främst för bladverket som många väljer denna växt. Beroende på sort kan bladen vara friskt gröna, orangea, mörkt vinröda, gulgröna, ljust- eller mörkröda…variationen är stor. De kan också vara strimmiga eller ha avvikande färg i ådringen. Ofta är bladen krusade eller vågiga i kanten, vilket gör dem ännu vackrare.

Alunrot blir 30-50 centimeter höga och har ett kompakt växtsätt. Blommorna är mycket små och klocklika i vitt, rött eller rosa och växer på smala, kala stänglar under juni-juli. Vissa blommar även något senare.

alunrot_rodsvart_orange_1024x1239.jpg

Alunrot är en tålig och lättodlad perenn och trivs på de flesta lägen, både sol och halvskugga. Speciellt i skuggigare rabatter, där det kan vara svårt att hitta perenner som ger färg, kan jag rekommenderar alunrot. Då växten är låg passar den som kantväxt eller i krukor.

Tyvärr växer de rätt grunt och har en förmåga att krypa upp ur jorden med sina kraftiga rötter. Fyll på med jord en gång om året eller helt enkelt plantera om dem lite djupare var 3-4 år eller när det behövs. Alunrot går att odla en bra bit upp i norra Sverige. Vilt växer de i bl.a Nordamerika och norra Mexico och omfattar drygt 50 arter.

alunrot_orange_1024x1239.jpg

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

0