maskrosor_blom_flera_1800x776_900x388

Maskrosor (Taraxacom)
Visserligen klassar vi maskrosen som ett ogräs, men ogräs är egentligen de växter som vi inte själv har valt skall finnas i vår trädgård. Håll med om att maskrosen är vacker. Att se dess gula blomma sträcka sig mot solen i maj är en känsla av vår och snar sommar och hur många har inte som barn plockat en hel bukett av dessa fantastiska blommor som bara blir vackrare ju fler de är.

Maskrosen är en flerårig ört som har s.k pålrot samt ihåliga, runda stjälkar som är rik på mjölksaft. Överst på varje stjälk sitter blomman. Bladen växer längst ner vid marken ut ifrån plantan och är långa och spetsiga med flikar.

Det finns ca 900 arter i Norden och många av dem förökar sig asexuellt, d.v.s de behöver ingen pollinering utan förökar sig och får frön ändå. Fröna sprids sedan av vinden från den runda fröboll som bildas när maskrosen blommat över. Maskrosen förökar sig även via rotskott.

maskrosbollar_tva_1800x776_900x388

 

Även fröbollarna är vackra den korta tiden de är orörda. En starkare vindpust och vips så är de fördärvade och har istället fyllt sin funktion – nya vackra maskrosor är på väg.

 

Tips; har du maskrosor i din trädgård, kanske i gräsmattan, så ta bort dem precis när de blommat klart så det inte hinner bildas fröbollar. På så sätt kan du ha kvar vårfägringen de ger, men minimera att de sprids.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

0