hypericum_blomma_insekter_900x388.jpg

Hyperikum (Hypericum)

Denna buske tillhör kanske inte de vanliga eller mest välkända buskar men är väl värd att satsa på i sin trädgård. Den ser ut som en stor Johannesört då de tillhör samma släkte. Vissa sorter av hypericum är lågväxande medan andra är större buskar på ca 1 meter. Samtliga har gula blommor. De har sitt ursprung från Asien.

En trädgårdssort är (Hypericum hidecote). Den blommar villigt med många djupgula blommor, som bin och humor älskar. Den blir cirka 1 meter hög och och ungefär lika i omfång. Om den känns för stor kan den klippas ner, så kommer den igen. Att plantera flera ihop blir ett vackert och tätt buskage eller häck. Hypericum blommar från juli tills frosten kommer.

Den trivs i de flesta jordar och är tämligen lättodlad. Unga grenar är först mjuka och blir efterhand hårda och träartade. För att lufta busken och öka tillväxten av nya skott kan man med fördel beskära de äldsta och kraftigaste grenarna eller klippa ner hela busken helt. Gör man det sistnämnda kommer busken att vara lika stor och fin igen efter två år.

För att få mycket blommor så bör den planteras i full sol och gärna något skyddat läge. Den klarar även halvskugga men kan då ge färre blommor. Även om den tål lite torka så behöver den hjälp med vatten om det är en torr sommar.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN

1