gron_rabatt_falkenberg_900x388I väntan på att senblommande perenner skall sätta färg i rabatten eller i slutet av sommaren när mycket redan blommat över, kan det lätt se tråkig och intetsägande ut. För att rabatten fortfarande skall vara intressant så plantera både vintergrönt som ofta har fina former och färger på bladen samt perenner och andra växter med annorlunda bladform och färg.

Ovan har exempelvis plymspirean bak i bild blommat över men dess stora, flikiga blad är fortfarande gröna och ståtliga. Framför den står en kärleksört på tillväxt med runda, blekgröna blad. Den vintergröna buxbomen i mitten med sina små runda blad är alltid vacker att skåda. Bakom den reser sig en hög vit kransveronika med silvergröna spetsiga blad.

Längs bak i rabatten skymtar en ung rönnsumak med sina palmliknande blad och till vänster reser sig en buddleja som även den har blågröna, spetsiga blad. Den har ännu inte blommat men när den gör det ger den ny fägring till rabatten. Framkanten har kompletterats med ormbunkar, troligen för att framöver täcka upp den skadade busken bakom dem.

Till höger i den andra rabatten står en ung magnolia med friskt gröna blad och nedanför den perenner som i harmoni med den vänstra rabatten, även har blad i silvergröna toner.

Växter med mycket blad och grönska blir samtidigt en vacker bakgrund till blommande perenner och buskar. I en tät rabatt trivs inte heller ogräs i.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

 

0