Den 1 september är det premiär för “Stora planteringsveckan” – en samverkan där trädgårdsbutiker och handelsträdgårdar vill inspirera och öka kunskap om växter, skötsel och trädgård under den period då trädgården börjar gå till vila.

Början av hösten är perfekt tid att planera, dela växter och förnya i sin trädgård. Vädret är fortfarande milt i stora delar av landet och marken fuktig och lättarbetad. På våren är det lätt att bli stressad av att hinna besöka växtbutiker, välja växter och sen plantera. Gör detta istället i större utsträckning på hösten. Då hinner även växterna rota sig under höst- och vintermånaderna och får en bra start nästa säsong. Det gör också att de redan första året växter till sig betydligt bättre än de som planeras under vår- och försommar. När våren kommer så kan du fokusera på andra saker och se på när växterna vaknar till liv efter vintern.

Nästan alla fleråriga växter kan planeras på hösten; rosor, perenner, barrväxter, träd, buskar och klätterväxter. Vissa kan till och med må bäst av det i förhållande till att planteras på våren. Beroende på var i vårt avlånga land du bor och när vintern kommer, kan plantering ske långt in på hösten. Men för säkerhets skull är september en säker månad.

Trädgårdsbutiker Sverige runt hälsa dig extra välkommen 1-7 september!

 

Länk till Stora planteringsveckan

Detta är första året för “Stora planteringsveckan” och framöver kommer den alltid starta första lördagen i september.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

 

Den här artikeln om vårlökar kanske också intresserar dig.

0