sofiero_ravin_passar_2_1024x808

Sofiero byggdes som sommarslott år 1864 av kronprins Oskar och hans hustru Sophia. 1905 fick hans barnbarn Gustaf Adolf och hans hustru Margareta, som kom från England, slottet i bröllopspresent. Då Margareta var mycket kunnig i och hade stort intresse av trädgårdar, förvandlades parken runt slottet med årens lopp och fick nya rabatter, planteringar och gångstigar. Även efter att Gustaf Adolf blev kronprins 1907  fortsatte de vistas mycket på Sofiero.

Efter Margaretas död år 1920 fortsätter Gustaf Adolf att arbeta i trädgården och 1923 gifter han om sig med Louise Mountbatten och blev 1950 Sveriges kung. Under åren utvecklade han ett stort intresse för rhododendron vilket har bidragit till det Sofiero vi kan besöka och njuta av idag.

2010 utsågs Sofiero till Europas vackraste park och besöks varje år av över 10 000 besökare.

 

sofiero_park_vanster_ovan_1230508
När rhododendron och azaleor blommar i parken strömmar folk dit för att skåda och fascineras över blomningen och buskarnas storlekar, vissa rhododendron är flera meter höga.

En del av parken ligger i en skogsbeklädd ravin som sluttar ner mot Öresund. En annan del har öppna ytor och planteringar  med rosor och många olika perenner.

På våren blommar tulpaner och narcisser i tusental tillsammans med många andra vårblommor och fruktträd.

rhododendron_lila_1024x808

Helsingborgs stad ärvde Sofiero av kungen när han dog 1973 med kravet att “för all framtid […] vidmakthålla parken och trädgårdsanläggningarna i huvudsakligen nuvarande utformning och skick samt hålla anläggningarna tillgängliga för allmänheten i sådan omfattning och på sådana villkor som kunna anses skäliga”.

På slottet finns en gourmérestaurang och ett café, samt slotts- och trädgårdsbutik. Där hålls årligen flertalet arrangemang och utställningar.

sofiero_fyrkantig_ruta_490x493
sofiero_ganbro_fyrkantig_ruta_hoger_490x493

 

Samtliga foton; iTRÄDGÅRDEN

 


0