Man behöver inte vara speciellt intresserad av att odla tomater, gurkor eller annat för att vilja ha ett växthus. Som trädgårdsentusiast upptäcker man snart att något saknas. Man vill komma igång med frösådd tidigt, vinterförvara växter osv. Allt detta blir något lättare med ett växthus. Även om växthuset i sig inte håller borta minusgrader om kalla nätter, kan det isoleras antingen helt eller delvis. Under sommaren när frösådd och förgrodd är avklarat, njuter man kanske av solvarma tomater, färsk gurka eller annat som man kan odla däri.


Med ett lite större växthus kan man få plats till både odling men även att göra en mysig sittplats för lite kallare och blåsigare vår- eller sommardagar. Med en skön stol och ett litet bord för kaffemuggen och chokladen man inte borde sätta i sig, kan tiden lätt rinna iväg obemärkt.
vaxthus_med_utbyggnad_1024x683.jpg

Ett växthus behöver inte bara vara praktiskt – det får gärna vara vacker och personligt också. Det tar ju ändå upp en bit av trädgården och har oftast (helst) en bra plats med mycket sol. Det finns många modeller och storlekar att välja emellan, både avlånga, runda och ovala samt i aluminium eller trä. Vissa väljer ett växthus som uterum eller paviljong och odlar inte alls i det.
vaxthus_runt_1024x683.jpg
Att köpa växthus kan också bidra till att man får upp ögonen för alla de bra och ständigt nya produkterna som säljs som tillbehör till växthus. Det är allt från odlingsbord, hyllor, bevattningssystem, upphängningsanordningar och solskydd till smarta odlingsbägare och ergonomiska handverktyg.

Utbudet är oändligt och spännande, vissa saker känns onödiga för just dig; varför köpa ett bevattningssystem när man ändå är hemma hela sommaren, medan samma produkt kan vara mycket betydelsefullt för den som planerar resor under sommaren. Allt som säljs är ofta till fördel för odlaren. Vissa saker kan helt enkelt bara vara kul och dekorativa i växthuset.


Ett så här vackert växthus i trä kan man också ha. Detta ställdes ut på Trädgårdsmässan i Malmö. Växthus av trä kräver mer underhåll än ett av aluminium men kan ibland vara vackrare och ge ett varmare intryck.

Det finns flera leverantörer av växthus. Sök på internet efter din närmaste återförsäljare. Har du möjlighet är det att rekommendera att åka ut och titta på växthus för att se vad som passar just din trädgård, både i storlek och utseende.

vaxthus_malmomassan_1024x683.jpg

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

0