Giftiga men inte alltid skadliga

När man tar över en gammal trädgård är det bra att kollar upp vad det finns för växter i den. Detta gäller också om man är på besök i någons trädgård, eller besöker en park eller botanisk trädgård.

Främst är det kanske buskar med bär som kan locka till förtäring, främst av barnen. Det är dock ytterst sällsynt att barn tar skada av giftiga växter men man bör förstås ändå vara försiktig. Giftiga växter och bär smakar oftast illa och skulle barn stoppa i sig dem spottar de ut dem igen p.g.a smaken. Vanligast är att barnen på sin höjd blir illamående och får magknip.

Djur har oftast en naturlig instinkt för vad som är farligt för dem. Det är därför som flera vackra växter står kvar i hagar och på ängar, då djuren vet att det inte ska förtäras.

giftiga

Fingerborgsblomma

Frökapslar gullregn

Änglatrumpet

Idegransbär

Bär från dessa växter ger magbesvär och illamående:
try, liguster, kaprifol, snö/smällbär, kermersbär

Dessa buskar är giftiga:
druvfläder, skogsolvon, brakved, getapel, belladonna, tibast (bären), gullregn (ärtskidorna), idegran (bara bärens inre kärna om det tuggas itu, men kärnan är hård och går normalt rakt igenom tarmarna utan skada)

Dessa perenner är giftiga i stora doser:
fingerborgsblomma, bolmört, spikklubba, besksöta, stormhatt, ricin, hundrova, odört, nattskatta och änglatrumpet, liljekonvalj

Bären på dessa buskar är ofarliga:
berberisens, häggmispeln, måbär och mahonia

 

Klicka här för att komma till bra lista på giftiga växter från Giftinformationscentralen.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

Den här artikeln om blommor fjärilar gillar kanske också intresserar dig.