Svalört (Ranunculus ficaria)

Svalört är en art i familjen ranunkelväxter, dit även smörblomman ingår och växer naturligt i stora delar av Europa, västra Afrika och delar av västra Asien.

Svalört är som namnet säger, en flerårig ört som blommar ungefär när svalorna börjar komma om våren. Den är främst förekommande i lundar och parker i mullrik jord och sprider sig lätt och bildar stora mattor med friskt gröna och lite hjärtformade blad. Blommorna är gula med många, lätt spetsiga kronblad och ca 3 cm stora. De blommar april-maj från Skåne och upp mot mellersta Sverige.

Den kan tyvärr bli ett ogräs om man får in den i trädgården. Den sprider sig inte så mycket via frön utan fortplantar sig främst via groddkroppar. När svalörten har blommat över vissnar hela växten ner och försvinner. Det finns även förädlade sorter att köpa i handel, bl.a med dubbla kronblad eller i färger som ex, vitt och bronsfärgad samt med marmorerade blad.

Svalört är även viktig för bin och andra insekter som vaknat ur sin vinterdvala på våren.

Själv tycker jag det är en vacker växt som är lätt att ta bort om man inte vill ha den i en rabatt, men den är en riktigt färgklick om våren.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

Fler artiklar om ogräs
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!