Tyvärr har de betesmarker och öppna ängsmarker, som tidigare fanns i större utsträckning än i dag i Sverige, minskat och delvis försvunnit. Därför har bl.a fjärilar svårt att hitta mat och lämpliga platser att fortplanta sig på. Fjärilarna är viktiga för vårt ekosystem då de hjälper till att pollinera växter både ute i naturen och i våra trädgårdar. De är, tyvärr, också mat till andra djur.
För att hjälpa fjärilarna på traven och ge dem bättre livsvillkor så kan du plantera växter som fjärilarna tycker om. Som tack får du glädjen att se dem på nära håll och samtidigt vet att du förutom vackra blommor också gör en god handling. Här kommer några exempel på lämliga växter.

Trädgårdsväxter: rudbeckia, jätteverbena, kantnepeta, lavendel, prästkrage, vädd, rölleka, buddleja, rosenflockel och rosenskära

Kryddväxter: salvia, timjan, orogano

Ängsväxter: klöver, tistlar, nässlor, renfana, blåklint

i trädgården - stäppsalvia, lila blommor, nektar, insekter, bin, humlor www.itradgarden.se

Det är inte bara nektar som fjärilarna behöver, utan också “barnkammare” till sina larver. Ex om växter nässlor i din trädgård eller intill så låt dessa vara eller en del av beståndet, då nässel- och påfågelsfjärilens larver äter bladen innan de förpuppas och blir nya fjärilar.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

Den här artikeln om buddleja kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om djur
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!