Nejlikrot (Geum urbanum)

En perenn ört som kan bli upp till 60 cm och är en av Sveriges vanligaste vilda örter. Den har rundade, mörkgröna blad som  är lätt flikiga i kanten. Blommorna växer på en stängel med små gula blommor. Efter blomningen bildas en sk. fruktställning som ser ut som en lite taggig boll, bestående av små frukter med små krokar, som gärna fastnar i djurpäls och kläder och på så sätt sprids. Men även via jordstammar sprider sig nejlikroten flitigt och är vanligt i många trädgårdar. Den blommar mellan juni-augusti.

Nejlikrot växer vilt i bl.a hela Europa, Centralasien, Nordafrika, Sibirien och delar av Himalaja.

iTRÄDGÅRDEN

Förr användes växten som ersättning för kryddnejlika och om man luktar man på jordstammarna, som är röda,  så känner man doften av nejlika. Nejlikrot har även används i lång tid som medicinalväxt. Även då användes roten som botemedel mot bl.a diarré, smärtlindring och som sövande medel.

För att få bort nejlikrot kan men dels se till att det aldrig blir fröställningar. Sedan får man rensa för hand med en liten spade eller maskrosjärn, så man kommer djupt ner och får med de djupa rötterna.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

0