Låt växterna ta höjd och tveka inte att välja växter som blir höga. De flesta trädgårdar har någon yta som passar för klätterväxter. Låt växterna förenas med ett tråkigt staket, en väderbiten mur, väggen på ett uthus eller ge volym i en rabatt. Det gör trädgården lite mer spännande samtidigt som man får en mer ombonad känsla. Fåglarna i trädgården kan också öka, om de får täta och högra växter att bygga bo och gömma sig i.

Många klätterväxter trivs dessutom bättre om de får lä från just en mur eller staket. Exempel på vackra perenna klätterväxter som blommar är klematis, kaprifol och klätterrosor som alla finns i många olika sorter och färger. Det finns även ettåriga klätterväxter som är perfekta för rabatt eller kruka och kan passa bra på terrass eller balkong. Några andra förslag är klockranka, blomman för dagen och passionsblomma.

Vill man istället ha mer täckande är murgröna, klätterhortensia och bokharabinda att rekommendera.
-Murgrönan är vintergrön, tätväxande och ger färg i trädgården året om.
-Klätterhortensia kräver lite mer utrymme men kan beskäras efter blomningen. Den är vacker att plantera så den klättrar upp för ex en trädstam.
-Humle har vackra blad och härligt frisk grön färg.
-Vildvin och rådhusvin har stora blad, som skiftar i rött och gult under sensommaren och hösten. Lättskött och kan beskäras årligen vid behov.

I den mer skuggiga delen av trädgården kan ex. murgröna och pipranka planteras. Det finns även klematis som klarar skuggiga lägen, ex skogsklematis.

Pipranka

Passionsblomma

Murgröna

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om trädgårdsdesign
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!