Benved ska normalt inte beskäras. Men under sommaren kan man ibland behöva klippa tillbaka benveden lite om den tappat formen eller brer ut sig mer än önskat. Då kan man passa på att ta sticklingar för att få nya plantor. Kanske till samplantering i krukor eller att sätta ut i rabatter.

Klipp så du får ca 5 cm långa toppskott. Skala bort de nedersta bladen. Sticklingen behöver sin energi till att bilda rötter, inte att tillgodose blad med vatten och näring. Därav orsaken till att endast få blad ska vara kvar. När rötter väl växt ut och plantan etablerat sig, kommer den snart sätta nya bla.

Fyll kruka med jord som inte ä för kraftigt gödslad och vattna igenom. Sätt ner sticklingarna i det blöta jorden och tryck till. Sätt den gärna längs kanten på krukan. Detta för att de ska stå stabilare men även för att det gynnar rotbildningen. Det är också lättare att dela plantorna när de väl är klara för omplantering, om de bara bildat rötter åt ett håll. Detta påverkar inte kvaliteten på sticklingen.

Ställ sticklingarna i halvskugga till ett börja med, så du ser de utvecklas och tar sig. Håll jorden fuktig men inte blöt. När de börjar bli kraftigare kan de planteras om och sätta krukorna i ljusare läge. När de växt till sig ordentligt kan du plantera ut dem.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

Den här artikeln om bästa tiden för beskrärning, kanske också intresserar dig.

i trädgården - lagerhägg, buske, beskärning, JAS www.itradgarden.se

Fler artiklar om skötsel
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!