Rhododendron (Rhododendron)
Rhododendron är ett släkte inom familjen Ericaceae med flera arter, både i form av buskar och som trädliknande, allt från några decimeter till flera meter höga. Namnet gavs av Linné i mitten av 1700-talet och betyder rosenträd.

rhododendron_morkrosa_900x388.jpg

Flera sorter är s.k städsegröna, dvs har gröna blad året om. De växer sakta och tar många år på sig att bli riktigt stora. De kan bli mycket gamla, om de inte drabbas av sjukdom eller skadas på annat sätt kan de bli över 100 år. De växer vilt i bl.a Nepal, Burma, Indien och Kina. Ungefär 1000 vilda arter finns. I Sverige växer två vilda arter; R. lapponicum och R. Tomentosum. Den förstnämnde kan bara odlas i norra delarna då den kräver ständig tjäle för att utvecklas.

Intresset för rhododendron ökade under 1800-talet då flera expeditioner från väst reste för att samla in exemplar och frön.

Förädling under många år har gjort att det troligen finns över 1300 arter i olika storlekar, färger och utseende på både blommor och blad. Blomningstiden är i maj-juni.

Rhododendron_blommor_900x388.jpg
rhododendron_vit_rosa_mitt_900x388.jpg

Vissa sorter odlas lika mycket för sina ovanliga blad som för sina blommor. Rhododendrons blad är tjocka och mer eller mindre avlånga. Undersidorna är på vissa mjuka och ludna, s.k indument (filtliknade) och beroende på sort ger detta indument olika färger och tjocklek. Indumentet kan även finnas på stjälkar och bladskaft och kallas då toment. Även ovansidan på bladen kan ha mycket skiftande färger, bl.a mörkt grön, blågrönt, beigegult och rostbrunt.

Rhododendron klarar kyla bra men tål inte att torka ut. Bladen rullar i hop sig för att så liten yta som möjligt skall utsättas. Även vid uttorkning gör rododendron samma sak. De trivs bäst i halvskugga eller vandrande skugga och i sur jord, d.v.s med lågt pH-värde, samt stå i relativt skyddat läge. Täck rötterna med bark för att behålla fukten i marken. De kan odlas i zon 1-3 (ev. 4-5 beroende på sort och läge). Fråga i din lokala plantskola.

rhododendron_knoppar_kjolar_1024x808.jpg

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN

0