Nu är det dags att sätta våren! Ute i handeln fylls hyllor och ställ med mängder av vårlökar, stora som små. Allt från tulpaner, krokus, påskliljor och skillor till hyacinter, liljor, snödroppar och mycket mer. Alltid lika svårt att välja.

På förpackningarna står planteringsavstånd samt hur djupt de skall sättas, vilket skiljer en hel del. Eftersom vissa ska stå djupare än andra och kommer senare om våren kan man med fördel sätta lökar i olika lager på samma ställe (om växtläget är samma). Ex. scillor som kommer tidigt om våren planteras på 6-8 cm djup medan tulpaner, som kommer senare, sätts på 15 cm djup.

Tänkt på att lökarna inte trivs i för fuktig jord då de lätt kan ruttna. Har du tung jord så blanda sand i planteringsjorden och luckra upp. Strö gärna lite benmjöl i gropen innan lökarna sätts och fyll igen väl så jorden omsluter dem ordentligt. Vattna om jorden inte redan är blöt.

Tips: planteringsdjup = 3 x lökens höjd.

Viktigt är att lökarna efter inköp läggs torrt, mörkt och svalt så de inte möglar, gärna i ett förråd eller garage – om de inte sätts direkt efter inköpet. Ligger de i plastpåsar så öppna upp dem så de luftas.

För vackraste upplevelse och plantering, så snåla inte med lökarna utan sätt flera tillsammans i grupp.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

Fler artiklar om lök- & knölväxter
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!