Syren (Syringa)

När syrenen blommar, då är sommaren här!  Syren är en gammal trädgårdsväxt som i lång tid används både som häckväxt men även som solitär buske. De kan bli relativt stora om de får växa fritt men finns även som mindre träd.

Bladen är äggrunda och lite hjärtformiga. Blommorna som dock är det som vi gillar mest, är små, trattformade och sitter i klasar. Färgerna varierar från vitt, lila, purpur och rosa och som luktar underbart. Efter blomningen bildas frökapslar. Grenarna är hårda och sega och har förr används bl.a till krattor.

Syrener vill ha sol och väldränerad, gärna näringsrik jord för att trivas och blomma mest, men kan även planteras i halvskugga.

Har en buske blivit gles eller stor kan man beskär i början av hösten, genom att ta bort de äldsta och risigaste grenarna, så tillväxt av nya skott sker. Klipp helst bort frökapslarna direkt efter att syrenen blommat ut, de tar kraft från nästa års blomning.

Klipper man syren för hårt blir blomningen mindre eller uteblir helt året efter, då syren blommar på gammal ved, alltså inte på årsskott.

Syren sprider sig via rotskott men även via frö. Vill du inte ha rotskott, skall du klippa av dessa så djup ner som möjligt i jorden och så snart du ser dem. Du kan ta vara på rotskotten och plantera ut på nytt ställe.

Det finns flera olika sorters syrener i handeln idag att välja mellan. Ursprungligen finns det ca 20 arter. Den vanliga syrenen (s.k.bondsyren) har sitt ursprung från sydöstra- och östra Europa. Har man en mindre trädgård eller vill ha en mindre syrenbuske i sin trädgården är dvärgsyren (Syringa meyeri) att rekommendera (se bild ovan). Den har ett mer bollformat växtsätt och blir ca 80-120 cm hög och blir ca 1,5 meter bred.  Den har små, violettrosa blommor och passar är en buske som även kan planteras i större kruka eller urna.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om buskar
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!