Syren (Syringa)

När syrenen blommar, då är sommaren här!  Syren är en gammal trädgårdsväxt som i lång tid används både som häckväxt men även som solitär buske. De kan bli relativt stora om de får växa fritt men finns även som mindre träd.

Bladen är äggrunda och lite hjärtformiga. Blommorna är dock det som vi gillar mest, är små, trattformade och sitter i klasar. Färgerna varierar från vitt, lila, purpur och rosa och som luktar underbart. Efter blomningen bildas frökapslar. Grenarna är hårda och sega och har förr används bl.a till krattor.

Syren sprider sig både via frö men även via rotskott. Vill du inte ha rotskott, skall du klippa av dessa så djup ner som möjligt i jorden och så snart du ser dem. Du kan ta vara på rotskotten och plantera ut på nytt ställe.

Syrener vill ha sol och väldränerad, gärna näringsrik jord för att trivas och blomma mest, men kan även planteras i halvskugga. Har en buske blivit gles eller stor kan man beskär i början av hösten, genom att ta bort de äldsta och risigaste grenarna, så tillväxt av nya skott sker. Klipp helst bort frökapslarna direkt efter att syrenen blommat ut, de tar kraft från nästa års blomning. Klipper man syren för hårt blir blomningen mindre eller uteblir helt, då syren blommar på gammal ved, alltså inte på årsskott.

Det finns flera olika sorters syrener i handeln idag att välja mellan. Ursprungligen finns det ca 20 arter. Den vanliga syrenen (s.k.bondsyren) har sitt ursprung från sydöstra- och östra Europa.

iTRÄDGÅRDEN

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

0