Basilika är förutom en härlig krydda till pizza, sallad och annan mat, vacker som växt i ex köksfönstret, på balkongen eller i en stor kruka vid uteköket. Den doftar dessutom mycket gott.

Den basilika som man köper i butikerna går utmärkt att plantera om i större kruka, så håller den sig också bättre. Men framför allt ser det trevligare ut än att stå kvar i de plastkrukor som de säljs i.

Välj en större kruka med hål i botten, gärna en lerkruka eller liknande och lägg i lite lecakulor som dränering innan du fyller på med jord.

Ta ur den köpta basilikan från sin kruka och dra mycket försiktigt isär plantorna.
Plantera sedan om de kraftigaste av de små plantoran i en ny kruka med lite mer mellanrum. Ca 5-6 cm blir lagom. Satt dem i samma djup som de stod i den köpta krukan.

Tryck till försiktigt så plantorna får bra fäste i jorden och vattna. Eftersom de ryckts loss från sin ursprungliga planering så kan plantorna hänga lite första dagarna, men de reser sig. Vattna inte om jorden är fuktig, utan låt dem få etablera sig i lugn och ro. Låt den växa till sig innan du börjar skörda.

Vill du ha basilikan inomhus bör den ställas ljust, helst i fönster. Utomhus vill den stå i soligt och skyddat läge. Basilikan är en ettårig ört som inte tål kyla. Går temperaturen under 15 grader trivs den inte i längden, utan ta då in den.

När du skördar ska du inte klippa i jordnivå, utan ovanför ett bladpar. Då kan tillväxt ske och plantan blir dessutom buskigare.

Så klart är basilikan godast i maten som färsk. Men det går också bra att plocka bladen och frysa in eller att torka. Vill du torka basilika så lägg ut bladen på en varm, torr men mörk plats för att bevara smak och doft bättre. Krossa helst inte de torkade bladen förrän du ska använda dem så håller de smaken bättre. Torkad basilika håller ca 1 år.

Dock ger fryst basilika bättre smak än den som är torkad.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om skötsel
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!