Batat är en fantastiskt växt att ha i urnor, krukor, blomlådor eller i rabatten i kombination med andra växter och sommarblommor. Den är främst effekthöjande i samplantering pga de vackra bladen som finns i flera olika färger och nyanser, allt från limegrönt, kopparfärgad till mörkt svartröd.

Även formen på bladen skiljer sig åt. Vissa är mjukt rundade medan andra är avlånga och spetsiga. Batat har även blommor men dessa är små och ansenliga i vitt eller ros och sitter mellan bladen.

Växten bildar rankor och är därför extra trevlig i blomlådor eller högre urnor där de får växa ut över kanten. Eller som marktäckare i en sommarrabatt.

Batat är en ettårig växt som inte klarar övervintring i våra klimat. Den kommer ursprungligen från Sydamerikas tropiska områden och trivs därför bäst i soligt och varmt läge. Planteras i mullrik, fuktighetshållande jord samt vattna rikligt och ge näring ett par gånger i veckan.

I tropiskt klimat odlas batat för sina knölars skull (sötpotatis) men de batat som säljs i vår handel är framtagna för dekoration och knölarna är inte ätliga.

Foto: iTRÄDGÅRDEN  ©

 

Fler artiklar om sommarblommor
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!