När hösten gör sitt antågande och vintern väntar runt hörnet behöver våra bevingade vänner fåglarna hjälp med mat. Vänta inte med att hänga ut fröer och talgbollar tills kylan kommit utan gör det i god tid så fåglarna hinner bygga upp fett och på så sätt klarar kyla och ruggigt väder bättre.

Det finns en mängd olika sorters fågelmatare. Både de som är fristående eller sådana som man hänger i träd och buskar. Tänk gärna på att om det finns katter i området så lurar de gärna buskar och snår. Står/hänger fågelmaten i eller nära buskar så blir småfåglarna ett lätt byte när de pickar på marken under den. Sätt därför fågelmataren en bit från buskar och tät växtlighet.

Ett annat smart sätt är att sätta nät på marken runt fågelmataren. Då kommer inte stora fåglar åt och kan rycka loss talgbollar och annat gott som hängts där. Och samtidigt blir det ett skydd för småfåglarna som i lugn och ro kan picka runt på marken. Nätet som buren på bild är gjord av är mjukt, plastat nät som är lätt at rulla ihop och ställa undan efter vintersäsongen.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om djur
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!