Det är lätt att fokusera på de växter som är vackra eller blommar under sommarhalvåret. Efterlängtade vårlökar och blommande träd, lämnar över till prunkande rabatter och krukor, vajande prydnadsgräs och gröna gräsmattor. Men vår trädgård vill vi även kunna njuta av på vintern – och då är det konturer och vintergröna (s.k städsegröna) växter som ger form och blickfång i trädgården. Kontrasten blir också olika under året. På sommaren smälter de ihop med säsongens blommor och växter. Men när dessa vissnat ner får istället de vintergröna växterna en annan funktion i trädgården som soloartister som ses och upplevs annorlunda än på sommaren.

En bra grund till en ”året-om-vacker” trädgård är vintergröna växter. De är en bra stomme ger ”väggar” och ”grundinredning” i trädgården och i rabatter Exempel på bra och vintergröna häckväxter är idegran, tuja och berberis, som beskärs ett par gånger per år och därmed blir tät och insynsskyddande.

I rabatter är buxbom mycket vackert och säkert har du sett många trädgårdar där busken klipps och formats till bollar eller andra former, vilket gör den extra dekorativ. Buxbom passar även bra att sätta som låg häck längs en gång eller rabatt.

Har man en större trädgård eller rabatt så är det också dekorativt att fylla ut och ge höjd och struktur med vintergröna buskar som exempelvis silverbenved, klottuja, formklippt idegran, bergstall, järnek, sockertopsgran, rhododendron och lagerhägg.

Vill man komplettera med vintergröna marktäckare, kanske vid en entré som man vill ha färg och grönska vid året om, finns det många sorter att välja mellan. Några förslag är hasselört, vintergröna, skuggröna och murgröna. Murgröna är också en klätterväxt som passar bra mot plank eller annat klätterstöd.

Många så kallade vintergröna växter kan variera i färg från mörkt gröna till gulgröna, blågröna men det finns även växter med röda blad, och på så sätt ges ytterligare variation i trädgården.

Besök en välsorterad handelsträdgård och se vad som finns och kan passa i just din trädgård. Sök på nätet hur andra har gjort och få inspiration innan du gör inköp. Istället för flera olika sorter så kan det vara idé att köpa några få sorter och låta dem återkomma i trädgården. Det ger ett lugnar intryck och genom att formklippa eller beskära dem olika så skapas en harmonisk med spännande trädgård – året om.

Lycka till!

 

Foto i artikeln: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om trädgårdsdesign
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!