Tusensköna (Bellis perennis)

Finns det en gräsmatta utan tusenskönor? Dessa vackra små blommor som påminner om prästkragar i miniatyr, växer mest i södra och mellersta Sverige. Bladen är vintergröna och växer platt mot marken, men blommar i juni med vita, täta blomblad, ibland med lite rosa ton i kanten. De blir ca 10-15 cm höga och kan blomma även under hösten och vintern om årstiden är mild.

Tusenskönan har en krypande jordstam som gör att den snabbt sprider sig i gräsmattan. Förutom detta sätt, sprider den sig via frö. Växten i sig är svagt giftig och äts inte av betande djur.

Bästa sättet att rensa bort tusenskönor från gräsmattan på, är för hand. Använd ett rensjärn eller en vass spade och försök få upp så mycket av rötterna som möjligt. Liksom många andra ogräs i gräsmattan så är det bäst att gödsla gräset så att det tar över och kväver andra växter. Ett annat tips är att klippa gräset mer sällan och låta det växa sig starkt och på samma sätt ta över, för tusenskönor vill ha ljus och värme för att trivas.

Förr brukades de som medicinalväxt då tusenskönor innehåller bl.a saponin och garvämnen som man använde vid förstoppning och gallbesvär men även för att mildra slemhosta och lägga på sår. Växten har även viss febernedsättande verkan.

tusenskonor_1024x683.jpg

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

 

0