Dahlia (Dahlia)

Dahlior är ett måste i mångas trädgårdar, även om de kräver lite extra jobb varje höst och vår. Lökar finns att köpa på våren och utbudet är stort. Kolla så knölarna ser friska ut och gärna har små ”ögon” eller skott. Är det inte läge att plantera direkt efter köp så förvara knölarna torrt och svalt.

För tidig blomning kan dahliaknölarna förkultiveras ett par veckor innan utplantering,  i krukor eller kärl i ljust och frostfritt läge. Sätt dem i sandblandad jord och håll lagom fuktiga. När de växt till sig och nattfrosten är över kan de planteras ut. Plantera dem då på ca 10 cm djup och beroende på hur stora de ska bli bör planteringsavståndet vara 50-70 cm. Spara förpackningarna så du kan kontrollera detta samt vet inför nästa år när de ska sättas igen.

Varje år kommer nya fina dahlior ut i handeln. Det är lätt man förköper sig och vill ha många olika sorter och färger. Men vackrast är nog dahliorna om de står flera av samma sort tillsammans. Vill man ha flera olika sorter kan man dela upp rabatten i sektioner eller göra flera rabatter.

Tänk även på att dahliornas blad kan skilja sig i färg, det finns de med mörka blad och stjälkar.  Även storleken skiljer sig mycket, allt från 30 cm upp till ca 1,5 meter höga. Därav är också blommorna olika i storleken, förutom formen. Så innan köp, fundera på vad som passar bäst i just din trädgård.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

Läs här om vinterförvaring av dahliaknölar.

Fler artiklar om lök- & knölväxter
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!