Pärlhyasint (Muscari)

Detta är en flerårig ört med små lökar. Släktet har ca 30 arter med ursprung i medelhavsområdet och sydvästra Asien, främst i skogs- och stäppområden. I Sverige finns tre arter naturaliserade. Muascari betyder druvhyacint i det gamla engelska språket, som i sin tur har ursprung i grekiskans moschos som betyder mysk, då doften av blommorna är myskliknande. Olika arter av pärlhyasint har odlats i Sverige sedan 1600-talet.

parlhyasint_1800x776_900x388.JPG

Blommorna är uppåt växande med små, runda och klockliknade blommor som sitter samlade på stänglar. De ser ut som pärlor och börjar blomma nerifrån. Färgen kan vara ljust blå, mörkare blå eller vit. Finns även i rosa, gul och purpur men de blå nyanserna är de vanligaste. Blomningen är i april-maj. Höjden är ca 10-20 cm, beroende på art.

Pärlhyasinter trivs i väldränerad jord och soligt till halvskuggigt läge. Efter blomningen bör bladen vara kvar då de ger näring till lökarna inför nästa år. Bäst är om man har perenner som växer upp och täcker bladen, så behöver man inte se dem efter blomningen.

Pärlhyasinter i kruka säljs i handeln under våren och är trevliga i samplanteringar i urnor och krukor. Vill man sätta lökar så gör man det på hösten.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

0