Vintergäck (Eranthis hyemalis)

Vi blir alltid lika glada att se de första vintergäcken som sträcker sig mot vårsolen och lyser upp i våra vintertrötta trädgårdar. De karakteristiska kransbladen som växer under blommans bas, ser ut som en grön krage. Blommorna är varmt gula och till en början stängda och ser ut som gyllende bollar. Efterhand öppnar de upp sig och spänner ut sina sex blomblad. Blommorna blir ca 3-4 cm stora och själva plantan blir ca 5 cm hög.

Efter blomningen bildas fröer som sedan gärna självsår sig och med tiden kan en vackert gul matta bildas och ju fler desto vackrare. När nya plantor utvecklats bildas rotknölar.

Vintergäcken trivs i fuktig jord och gärna i lundar, under vinterkala buskar eller där lövträd ger vandrande skugga. Om vintergäcken inte självsår sig eller där ut beror det troligen på att läget är för soligt och jorden för torr. Flytta då plantorna till rätt läge när de blommat över.

Arten är mycket vanlig i södra Sverige och Danmark men förekommer även i flera länder i Europa men även i norra Irak och i delar av Nordamerika. I Sverige är den härdig till zon III. Växten klarar kyla och snö då den är anpassad att växa i kalla förhållanden och tidigt på våren.

Vintergäck är en viktig blomma för övervintrade bin och andra pollinatörer då de i dem kan hitta mat efter sin vintersömn. Vill man ha vintergäck i sin trädgård går det att köpa knölar på hösten och sätta.

Det vetenskapliga namnet syftar på det latinska ordet hiemis, som betyder ungefär ”som övervintrar”.

Foto i artikeln: iTRÄDGÅRDEN.SE ©

Fler artiklar om lök- & knölväxter




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!