Att så frö och se hur de gror och utvecklas är givande och roligt. De frön som tidigt på våren sätts blir goda tomater eller krispig gurka till sommarens grillsallad. Blommor av alla de sorter kan frösås tidigt för att när det blivit tillräckligt varmt planteras ut i rabatter och krukor. Många grönsaker kan också med fördel förgros inomhus för snabbare etablering i trädgårdsland och pallkragar.

För att lyckas behöver du inte så mycket men följande är att rekommendera:

  • Använd helst såjord som har finare struktur och gör det lättare för de små fröna att gro och dess rötter att utvecklas. Såjord är också oftast näringsfattig då frön inte behöver näring för att gro utan först när plantan etablerat sig och ska planteras om.
  • Det finns mängder av bra planteringskärl i handeln. Jag föredrar sålådor eller att återanvända de 10-styck plantlådorna man köper ex. penséer i.  Det går också bra att så i vita eller genomskinliga plastburkar eller matlådor. Sår du i enstaka krukor är fyrkantiga att föredra då runda krukor tar mer plats.
  • Ställ frösådden på en plastbricka som säkert underlag vid vattning. En bricka gör det också lättare att ta fram vid behov och vid omplantering.
  • De flesta frön behöver ljus för att gro. Läs på respektive fröpåse vad som krävs. Vissa är ljusgroende, vilket innebär att de inte ska täckas med jord. Ställer du sådden i fönsterkarmen så säkerställ att de små plantorna inte bränns av plötslig vårsol som kassar in, detta kan skada dem.
  • Komplettera gärna med växtbelysning. Står sådden i fönsterkarmen är det ljus som så här års kommer in via fönstret, långt ifrån tillräcklig och plantorna blir rangliga och veka när de får för lite ljus. Växtbelysning är inte så dyrt och lätt att plocka ner när den inte behövs mer.
  • Håll sådden fuktig men inte blöt. Vissa frön ska/kan täckas med pastfolie som man gör små hål i eller sättas i miniväxthus för att hålla fukten kvar. Men god ventilation behövs alltid för att sådden inte ska ruttna. Näring behövs inte förrän plantorna etablerat sig och planeras om till större krukor.
  • Sätt en märkpinne i varje kruka så du vet vad du sått. Skriv gärna datum också.
  • Titta till sådden regelbundet. Ta bort ev. täckning om fröna börjat utvecklas till plantor. Ta bort plantor som växer för tätt ihop, låt ett frö få utvecklas bra istället.

Förutom frön är nog det viktigaste ändå att läsa på respektive fröpåse när och hur de ska sås. Det är ett tråkigt att vänta på en sådd som inte gror för man har satt fröna för djupt om de är ljusgroende, för varmt om de behöver kyla för att gro och så vidare…

 

Lycka till!

 

 

iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om odling
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!