Krokus (Crocus)

Denna vårväxt tillhör familjen irisväxter som har ca 80 arter i världen, främst från sydost Europa, medelhavsområdet och delar av Asien. I Europa finns ett 40 tal arter. Den som vi i Sverige odlar främst är vårkrokus (Crocus vernus). Den krokusart som man får saffran ifrån heter just saffranskrokus (Crokus sativus). Hos krokusar blommar varje enskild lök bara en gång men producerar sidolökar som blommar till nästa säsong.

Vårkrokus har sitt ursprung från södra och centrala Europas skogs- och bergsområden. Den blommar i mars-april med en höjd på 8-10 cm. Bladen kommer först och är smala, oftast med en ljusare sträng i mitten.

Blommorna kan ha nyanser av blått, lila och gult och i vitt och oftast som enfärgade men finns även som randiga.

Det latinska namnet vernus betyder ”växer på våren”. Den är en omtyckt tidigblommande trädgårdsväxt som nämndes i litteraturen redan på 1500-talet. Det namn vi använder idag fick växten först på slutet av 1700-talet.

Efter blomningen så skall man låta bladen vissna ner, de ger näring till de lökar som skall blomma nästa år. När bladen vissnat ner är de enkla att få bort med ett lätt ryck. Plantering av lökar görs på hösten och det är också då de finns att köpa i handeln. Sätt gärna många tillsammans, det blir vackrast!

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN.SE ©

Fler artiklar om lök- & knölväxter
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!