På sommaren när solen gassar så blir det väldigt varmt i ett växthus. Ljus är alltid bra för växterna men dock inte för varmt. Förutom ventilation via fönster, behöver man någon form av skugga till växthuset. Men även på våren, när man sått nytt eller tagit fram växter från vinterförvaring, så måste skuggning finnas för att skydda växterna från det skarpa solljuset.

Det traditionella sättet är att måla glaset, antingen med kalkvällingen eller med en speciell färg som säljs hos återförsäljare av växthus. Tyvärr hindras även ljuset att komma in när man målar, speciellt mulna dagar då växterna behöver allt ljus de kan få och vår svenska sommar garanterar ju inte alltid ständigt soliga dagar…

Ett annat alternativ är skuggardiner. Dessa bör vara tunna och helst vita och reflekterande. När gardinen reflekterar solljuset passerar solstrålarna ut ur växthuset och det blir inte någon nämnvärd höjning av temperaturen där inne. Det är bra om gardinerna monteras så de är flyttbara så ljusinsläppet kan regleras vid behov.

Ett tredje alternativ är skuggväv och även denna skall vara reflekterande. Det finns gröna plastlameller eller metallfoliegardiner. De sistnämnda är dyrare och används oftast av yrkesodlare då de även är isolerande.

Utbudet på solskydd är stort så kolla hos de som säljer växthus, de brukar ha mycket bra tillbehör. Men kan även finnas i din vanliga trädgårdshandel. Man kan även använda gamla spetsgardiner (tyllgardiner) eller tunnare lakan.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om växthus
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!