Så odlar du rabarber
Fika med ljummen rabarberpaj – mums! Och godast förstås med egenodlat. Stor eller liten tomt, rabarber har man alltid plats för. Till och med på en balkong kan rabarber till fördel odlas om man så känner för det.

Läge och skörd
Rabarber är lätt att odla och ger även en riklig skörd av saftiga stjälkar om de trivs. Först och främst behöver du hitta en bra plats för din rabarber. De trivs bäst i sol till halvskugga och behöver gott om utrymme att växa. Jorden bör vara väldränerad och mullrik – men den kan klara att växa i lite tyngre jord också.
Plantera på våren när jorden börjat bli varm och risken för frost är över. Gräv ett hål som är ungefär dubbelt så stort som plantans rotomfång. Innan du planterar så luckra upp jorden och blanda i brunnen stallgödsel och/eller kompost. Placera plantan i hålet så ytan där bladen börjar växa är precis under jordytan. Fyll på med jord och tryck till lätt och försiktigt så du inte skadar plantan. Rabarber kan bli ganska stor och vida, så se till att den har minst en kvadratmeter att breda ut sig på.
Vatten
Rabarber behöver mycket vatten, speciellt om det är torrt under längre tid. Så hjälp plantan med vattning så jorden blir jämnt fuktig, men undvik att den blir för blöt, för då kan rötterna ruttna. Under växtsäsongen är det bra om du ger en extra dos gödsel för att främja tillväxten.
Tidig skörd
Tänk på att inte skörda första året du satt plantan, utan låt den få etablera sig i lugn och ro. När du väl skördar så var noga med att dra upp hela stjälken. Ta ett stadig tag längst ner och ryck till. Om man skär av i rotnivå så kan kvarvarande del av stjälken ruttna, vilket skadar roten på plantan.
Vill du ha tidig skörd kan du sätta en stor spann över plantan, isolera gärna med halm eller hopknycklat papper över plantan. Ta bort spannen när det börjar bli varmt och frostrisken är över.
Du kan ofta få skörd dels på försommaren men även senare på säsongen. Men låter du rabarberna växa för länge blir de träiga och torra. Skörda därför i tid och förvara rabarberna i kylen, i en plastpåse med några lufthål i. Eller skala, tärna och frys in-klara att använda till något gott under vinterhalvåret.
Tips! Du kan plantera rabarber i pallkrage eller större kruka också om du inte har någon köksträdgård.
Foto: iTRÄDGÅRDEN ©
Den här artikeln om odla i kärl kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om odling
Fler aktuella artiklar
Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!