Fika med ljummen rabarberpaj – mums!  Och godast förstås med egenodlat. Stor eller liten tomt, rabarber har man alltid plats för.

Så här odlar du rabarber:

Rabarber trivs bäst i väldränerad och mullrik jord – men kan klara lite tyngre jord också.

Tänk på att inte skörda första året du satt plantan, utan låt den få etablera sig i lugn och ro.

När du väl skördar så var noga med att dra upp hela stjälken. Ta ett stadig tag längst ner och ryck till. Om man skär av i rotnivå står del av stjälken och ruttnar, vilket skadar roten på plantan.

Vill du ha tidig skörd kan du sätta en stor spann över plantan, isolera gärna med halm eller hopknycklat papper över plantan. Ta bort spannen när det börjar bli varmt och inte risk för frost.

Du kan ofta få skörd dels på försommaren men även senare på säsongen. Men låter du rabarberna växa för länge blir de träiga och torra. Skörda därför i tid och förvara  rabarberna i kylen, i en plastpåse med några lufthål i. Eller skala, tärna och frys in-klara att använda till något gott under vinterhalvåret.

Tips! Du kan plantera rabarber i pallkrage eller större kruka också om du inte har någon köksträdgård.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

Den här artikeln om odla i kärl kanske också intresserar dig.

0