Regnbågsbräken
(Athyrium niponicum)

Detta är verkligen en spännande och annorlunda växt i en skuggig rabatt. Med sin annorlunda färgskiftning och sina vackra flikiga blad, är den ett blickfång från tidig sommar till sen höst. Den är mycket passande vid ex dammar eller i woodlandskap.

Regnbågsbräken trivs bäst i halvskugga och i mullrik och fuktig jord. Kan även klara lite soligare lägen men kräver då också mer vatten. Men full sol gillas sällan av ormbunkar/bräken. Lite näring under sommarhalvåret skadar inte. Beroende på läge så blir den 30-60 cm hög, men kan ta några år att nå full höjd.

Regnbågsbräken har sitt ursprung från Asien och är därför lite känslig för våra kalla vintrar. Verkar klara att överleva i zon 1-3 (ev 4) men vill man vara säker att de klarar vintern, så täck med lite löv eller granris. Klipp inte bort vissna blad förrän till våren, när frosten säkert är över.

Den är också dekorativ i krukor och används speciellt i höstplanteringar. Har man möjlighet så flytta krukorna till växthus eller ställ skyddat under vinterhalvåret för att säkerställ att växterna överlever. Håll koll så de inte torkar ut. Alternativt lägg täckning även i krukorna.

Foto: iTRÄDGRÅDEN ©

 

 

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!