Ekorrarna är aktiva året om, även om de sover mer på vinterhalvåret. Under hösten börjar de bygga upp ett vinterförråd med mat. De samlar bl.a frön och nötter och gömmer i håligheter, i marken eller var helst de hittar en bra gömma. Även om oftast hittar mat själv och har sina förråd, så kan vintern bli svår för dem och precis som vi matar småfåglarna kan vi hjälpa ekorrarna. En ekorrmatare håller också maten färsk, ren och torr och ekorrarna behöver inte ta av den mat som hängs ut till småfåglarna.

Vi byggde en ekorrmatare i fjol som snabbt blev mycket populär och välbesökt. Och vi har ofta fika på sommaren tillsammans med någon av våra ”Korrar” som vi delar trädgård med. Vår ekorrmatare sitter uppe året om och vi fyller den med skalade jordnötter och solrosfrön och ibland torrfoder för hund. Ibland får de även några skalade hasselnötter och till julen knäcker vi valnötter. Dessa är populära och går först! De gillar även äppelbitar och torkad frukt.

Det finns flera skisser och förslag på nätet hur man bygger en ekorrmatare och det är inte svårt alls. Det är även en rolig aktivitet tillsammans med barnen som sedan kan hjälpa till att fylla på mat och se ekorrarna komma och äta. Sätt upp mataren ca 2 meter upp i ett träd eller annat ställe som de kan nå från ett träd, buske eller plank så de inte behöva springa på marken för att komma dit. Glöm inte att rensa ut och rengöra ibland i matlådan.

Detta behöver du:

  • Träbitar av trä som tål fukt bra. Använd inte rester av färdigmålat eller impregnerat trä.
  • Ett eller två små gångjärn.
  • En bit genomskinlig, platt plastskiva ca 2-3 mm tjock . Använd inte glasskiva!
  • Vill du måla eller betsa mataren så säkerställ att det inte är giftig färg.

Om du inte kan eller vill bygga själv finns det gott om ekorrmatare i olika utformningar och storlekar att köpa i handeln eller på nätet. Bl. a hos Granngården, Vivara, Naturbutiken och Lantkompaniet. Men finns även på andra ställen.

Lycka till – ekorrarna kommer uppskatta det!

 

Foto i blogg: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om djur
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!