Sommaren är över och dagarna blir kortare och snart kommer kylan. Men så länge vi kan, njuter vi av änglatrumpeterna som brukar blomma och sprida glädje länge. Har man uterum så kan plantan med fördel flyttas in där tills det blir för kallt. För änglatrumpeten tål inte frost så håll koll på vädret och ta in plantan i god tid.
För att vinterförvara änglatrumpet gör så här:

Änglatrumpet vinterförvaring
Änglatrumpet beskärning höst vinterförvaring
  • Klipp ner plantan ca 1/3 så blir den lättare att hantera. Vill du ha en hög planta så kan istället beskärning göras till våren till önskad höjd.
  • Ta bort blad och växtrester. Ställ in i förråd, källare eller garage som är frostfritt och svalt, ca 5-10 grader är bra temperatur för vinterförvaring. Utrymmet behöver inte vara ljust utan kan förvaras mörkt då plantan går i vila.
  • Vattna ytterst lite under vintern så jorden bara är lätt fuktigt – den får inte vara blöt.
  • Har du ljust utrymme som kan hålla 12-18 grader under vintern eller växtbelysning, så kommer plantan troligen fortsätta blomma. Men då behöver den både regelbunden vattning och gödning.

Vill du ta stickling så kan du göra på två sätt:
Låt en gren vara kvar vid beskärning på hösten och beskär den till våren istället. Klipp bitar på ca 15 cm och sätt i krukor med sandblandad jord och påse över med lufthål. Eller sätt beskurna grenbitar i vatten under vintern, så bildas det rötter. Byt vatten ofta så det inte blir dåligt. Plantera i kruka när det bildats rötter.

Lycka till!

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om skötsel
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!