vitsippor_gulsippor_massor_900x388Vitsippa (Anemone nemorosa)

Som en matta kan vitsipporna täcka marken under träden tidigt på våren och är en fröjd att skåda. Vitsippan är en flerårig ört med enkla vita blommor och flikiga blad, som sitter tre tillsammans mitt på stjälken. Sitt latinska namn har den fått från grekiska orden anoma som betyder ‘från roten’ och nemosa som betyder ‘lund’, p.g.a att vitsippor gärna växer i lundar. Den tillhör familjen ranunkelväxter, dit även gulsippan hör.

Den förekommer i hela Sverige ända upp i Norrland. I skogstomter är det vanligt att den dyker upp och brukar vara en välkommen blomma i rabatterna.  Gräv inte upp vitsippor i skogen. Vill man ha vitsippa i sin trädgård finns det odlade att köpa hos plantskolor och då kan man även få blommor med annorlunda utseende och färg.

Vitsippan sprider sig via sitt rotsystem eller via de fruktanlag som bildas efter blomningen. De sätter knopp redan på hösten, som övervintrar och utvecklas först nästkommande vår till ny vitsippa. Vitsippan trivs i mullrika, fuktiga marker och gärna i lite skuggiga skogsmiljöer samt i kanten av ängar och lundar.

Vitsippans blomma är bara öppen på dagen och när det blir kväll sluter den sig. Som namnet säger är blomman vit, men det förekommer även att den kan vara lätt rödfärgad. Blåblommiga exemplar kan förekomma men är sällsynt. Vitsippan blir ca 10-20 cm hög. 

vitsippa_liten_skalbagge_900x388

Namnet vitsippa tros ha sitt ursprung från finländskan där växten kallades vitsäpel eller vitsäper. Ordet säper påstås komma från franska ordet chapel som betyder blomsterkrans samt brudkrona och syftar på de vita kronbladen.

Vitsippan användes under lång tid till läkemedel. Bl.a krossade man den och använde i omslag för att bota ledsmärtor och frossa. I Nordamerika gjordes avkok som i små mängder användes mot tuberkulos.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

1