Vår buddleja (fjärilsbuske) får ofta besök av denna vackra fjäril som, vad jag kan få fram, är en silverstreckad pärlemorfjäril (Argynnis paphia). Släktet pärlemorfjärilar (Heliconiinae) har ca 20 arter i Sverige. Arterna liknar varandra mycket, vars vingar har brunorange botten och många rader med svarta fläckar i varierande storlek och form. Men silverstreckad pärlemorfjäril är den största och kan ha ett vingspann på 53-65 mm. Undersidan av bakvingen, är grönaktig med ljusare, silverfärgade streck (höger bild).

Larverna till de flesta pärlemorfjärilar lever på viol och därför lägger fjärilarna sina ägg på en trädstam eller en stubbe i närhet av där det växer violer. Efter ca 2 veckor kläcks äggen men larverna övervintrar och till våren äter de av violerna. I juni förpuppas de och efter 2-4 veckor kommer de ut som vuxna fjärilar. Så från juli-augusti kan man se dessa vackra fjärilar som trivs på ängsmarker, skogsbryn och i gläntor.

Jag är glad att de gästar vår buddleja varje sommar och har utökat antalet fjärilsväxter i trädgården för att välkomna dem och andra fjärilar, humlor och bin!

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

Den här artikel om växter fjärilar gillar kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om djur
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!