Robotgräsklippare har blivit populära och används flitigt i många trädgårdar. Vanligt är att låta den gå under natten men då är också risken väldigt stor att gräsklipparen skadar igelkottarna. Bl a har Naturskyddsföreningen fått in ökat antal anmälningar de senaste åren, om skadade och döda igelkottar som orsakats av robotgräsklipparens vassa knivar. När igelkotten känner sig hotad rullar den ihop sig vilket medför att robotgräsklipparen kör på den och skadar den svårt eller dödar den! En skadad igelkott har svårt att klara sig och dör oftast av skadorna. Därmed minskar beståndet.

Igelkotten är fridlyst sedan 1972 och får inte skadas, dödas eller flyttas. Stäng därför av robotgräsklipparen efter ca 18.00 och låt den vara avstängd under natten. På dagarna sover oftast igelkottarna under buskar eller håller sig gömda. Men på nätterna jagar de och rör sig över gräsmattan i jakt på sniglar, maskar och insekter.

Även andra nattaktiva djur kan skadas och dödas av robotgräsklipparen; ex paddor, grodor och salamandrar. Men även katter och hundar.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

Denna artikel om insektsbon kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om djur
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!