Kylan biter utomhus och det kliar i fingrarna att få sätta igång med frösådd. Men än är det för tidigt för många växter att fröså inomhus. Dock gäller inte detta för chili som med fördel sås i januari – då dessa frön behöver lång tid på sig att gro. Det finns otroligt många sorters chili att välja mellan, både färg, form och styrka. Det är bara att prova sig fram till vilka som passar ens smak… och kanske variera sig från år till år.

Så här sår du chili:
-Använd ogödslad jord. Tar du in jord utifrån så här års, så låt jorden få upp rumstemperatur innan du börjar fröså.

-Så i pluggbrätte eller småkrukor med ett frö i varje. Rötterna på de små plantorna är känsliga och det är lättare ta upp hela jordklumpen och vid omplanteringen.

-Tryck ner fröna lätt så de får god kontakt med jorden men inte djupt ner. Man kan både låta fröna vara otäckta men risk är att de torkar. Säkrast är att täcka med ett mycket tunt jordlager.

-Ställ chilisådden varmt – helt runt 20-25 grader. Sådden kan med fördel ställas ovanför ett element när fröna ska gro. Ställ gärna sådden i miniväxthus eller lägg plastlock alt. plastfolie över men säkerställ god ventilation.

-Håll koll på sådden. När de första hjärtbladen utvecklats vill de små plantorna ha mycket ljus, helst med växtbelysning men däremot stå svalare. En rumstemperatur runt 18-20 grader är lagom för dem då.

-När plantorna etablerat sig så vattna regelbundet och använd tomatnäring då och då vid vattning. Toppa plantorna för buskigare växtsätt.

När det är dags att plantera om görs det i vanlig trädgårds- eller blomjord. Börja med att flytta till något större krukor och senare till ännu större, som chiliplantorna sen kan stå i under säsongen. Tänk på att du kan, precis som tomatplantor, sätta plantorna djupare än den stått tidigare, så utvecklas stadigare och bättre rotsystem.

Avhärda plantorna succesivt när temperaturen ute är ca 10-12 grader och frostnätterna är över. Var aktsam för den skarpa vårsolen, så ställ chiliplantorna i lätt skuggigt läge till en början. Efterhand kan de stå ute längre varje dag och flyttas ut i solen. Fiberduk eller liknande kan läggas över om det blir kallare kortare perioder.

 

iTRÄDGÅRDEN.SE ©

Fler artiklar om odling




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!