Att ta sticklingar från perenner är ett snabbt och enkelt sätt att få fler av samma sort. Det är både perenner, buskar och klätterväxter som man kan ta detta på. Sticklingar av en moderplanta ger dessutom exakt kopia av den man har, medan vissa frösådda plantor kan se annorlunda ut i bl.a färgen p.g.a korsbefruktning.

Lavendel är en sådan växt som lämpar sig att ta sticklingar av. Bäst är att ta sticklingar på våren på nya skott eller direkt efter blomningen i augusti.

Ta tag i ett sidoskott på en gren och dra försiktigt neråt så det bildas en liten ”klack”. Ta bort nedersta bladen så du får en stjälk. Stick ner sticklingarna längs kanten på en kruka med lätt jord, gärna lite sandblandad och fukta lätt. Täck med en påse men se till att de inte står för varmt.

När vintern kommer och de hunnit rota sig kan de ställas i växthus eller på annan skyddad plats. Tar man sticklingar i slutet av sommaren eller början av hösten, kan de ställas in i växthus direkt, då det så års inte är lika varmt där.

Man kan också gräva ner krukorna i en rabatt och lägg löv eller annat täcke över som skydd. (Sätt ut pinnar som markerar var du satt dem. Till våren kan man ha glömt det och råka riva bort sticklingarna ur krukorna när man vårstädar.)

Ta fram dem till våren och plantera om i nya krukor, så varje planta får växa till sig innan de planteras ut i trädgården.

Fler artiklar om skötsel
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!