Våren kommer och med den de efterlängtade lökväxterna… Men så har de plötsligt blommat över. Kvar står stjälkar och förväxta, spretiga blad men perenner och andra växter har ännu inte hunnit växa till sig. Men klipp inte av bladen ännu….

Ta aldrig bort bladen innan de vissnat ner helt. De behöver vara kvar för att löken ska kunna ta upp vatten och näring från jorden för att orka blomma och sätta nya lökar till nästa vår. När bladen väl vissnat ner är löken klar att gå i vila.

Sätts vårlökarna i rabatt kan men också placera dem bakom lite högre perenner, som börjat bli höga lagom tills tulpaner och påskliljor blommat ut. Eller bakom eller under lägre buskar som börjat få blad. Relativt snart så syns inte lökarnas blad och de kan få stå kvar och vissna ner. Men glöm inte ge dem lite näring under tiden och vatten om det är en torr försommar.

Du kan också försiktigt böja ner eller vira hop bladen, men se till att de inte knäcks eller skadas, utan fortfarande kan ta upp vatten och näring.

Ett tips för att slippa se de kvarvarande bladen är att sätta lökarna i sk. lökkorg som grävs ner på hösten i rabatten. Sedan tas korgen upp när lökarna blommat över. Gräv ner lökkorgen i ex komposten, ett hörn i trädgården eller trädgårdslandet. Vattna och ge näring och låt bladen vissna ner i sin egen takt. När hösten kommer så ta upp korgen och grävs ner på nytt i önskad rabatt tillsammans med lite benmjöl.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

Den här artikeln om taklök kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om skötsel
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!