Våren kommer och med den de efterlängtade lökväxterna… Men så har de plötsligt blommat över. Kvar står stjälkar och förväxta, spretiga blad. Men klipp inte av bladen ännu. De behöver vara kvar för att löken ska kunna ta upp vatten och näring från jorden för att orka blomma och sätta nya lökar till nästa vår.

När bladen väl vissnat ner helt är löken klar att gå i vila och då kan bladen rensas bort.

Sätts vårlökarna i rabatt kan man placera dem bakom lite högre perenner, som börjat bli höga lagom tills tulpaner och påskliljor blommat ut. Eller bakom eller under lägre buskar som börjat få blad. Relativt snart så syns inte lökarnas blad och de kan få stå kvar och vissna ner. Men glöm inte ge dem lite näring under tiden och vatten.

Du kan också försiktigt böja ner eller vira hop bladen, men se till att de inte knäcks eller skadas, utan fortfarande kan ta upp vatten och näring.

Ett tips som  på bilden ovan, fläta krokusarnas blad, så blir det lite kul och dekorativt tills de har vissnat ner. Lätt sen att dra bort hela ”flätan”.

Ett annat tips för att slippa se de kvarvarande bladen är att sätta lökarna i en så kallad lökkorg som grävs ner på hösten i rabatten. Sedan tas korgen upp när lökarna blommat över. Gräv ner lökkorgen i ex komposten, ett hörn i trädgården eller trädgårdslandet. Vattna och ge näring och låt bladen vissna ner i sin egen takt. När hösten kommer så ta upp korgen och grävs ner på nytt i önskad rabatt tillsammans med lite benmjöl.

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om skötsel
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!