Vill bara tipsa om japansk lönn ( Acer palmatum) som passar utmärkt i både stora och små trädgårdar. Både storleken och utseendet varierar stort. De passar både i kruka och i samplantering eller som solid. Helt beroende på sort och storlek. Japansk lönn ger en färgklick i trädgården med sina vackert limegula, kopparröda eller mörkt blodröda flikiga blad.

De vanligaste japanska lönnarna är små träd som blir 4-5 meter. Sedan finns de även som mer buskiga, som blir 1-3 meter höga. Dessa brukar ha mer hängande bladverk och ofta mer finflikiga blad.

För att trivas vill de ha mullrik, lucker och fuktighetshållande jord. Beroende på sort kan de stå i sol eller halvskugga. För stark sol kan skada de finflikiga bladen, så kolla med plantskolan för att säkert få rätt sort för din trädgård. Normalt klarar de sig upp till zon 3-4 men kan skadas av frost.

Japanska lönnar är nästan vackrast när de planteras ihop med andra växter. Ex i en rabatt eller i en halvskuggig del av trädgården där deras blad ger färg. Planterar man dem i kruka bör krukorna tas in i frostfritt läge under vintern ex i garage eller källare.

Här kommer några bilder på vackra japanska lönnar i olika storlekar. Lägg märke till hur andra växters färger runt om oftast förstärks av lönnarna. Hoppas de kan inspirera er.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

Den här artikeln om kermesbär, kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om buskar
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!