Det är nog många som brukar tar fröer från köpta tomater eller paprika för att fröså till våren. Men läste att det kommit varningar om att viruset ”Tomato brown rugose fruit virus” (ToBRFV) kan finnas i de grönsaker som köps. Orsaken är att mycket importeras från Europa och andra delar av världen där viruset finns.

Även om grönsakerna går att äta och ser fina ut, kan smittan finnas i fröerna och därmed riskerar viruset att spridas om frösådd görs och nya plantor får smittan med sig.

Viruset orsakar olika symtom som ex fläckiga och förvrängning av blad och bruna, skrynkliga fläckar på frukt.

Viruset är inte farligt för människan men kan smitta både tomat-, chili-, aubergine- och paprikaodlingar. Men även andra växter. De är främst tomater och paprika som är värdväxter för viruset.

Viruset sprids både via indirekt och direkt kontakt så tvätta händerna om du handskats med köpta grönsaker, innan du gå ut till din egen odling. Sprita redskap och sekatörer innan du använder dem på andra plantor. Viruset kan verkar också kunna spridas från smittad planta med humlor och därmed vidare till yrkesodlare. Jordbruksverket beräknar att ca 25% av alla tomater i handeln kan vara smittade. De företag som säljer fröer jobbar ständigt med att säkerställa sjukdomsfria frön och är skyldiga att ha koll på ursprungsland och kvalitet med s.k växtpass.

Detta kan du göra för att undvika att sprida ev. smitta:

  • Släng inte ev. smittade eller sjuka växtdelar i komposten.
  • Undvik lägga rester av köpta tomater och paprika i komposten, om smitta ev. finns i dem.
  • Undvik att ta fröer från köpta grönsaker.
  • Tänk efter innan du en bytare fröer och plantor med andra hobbyodlare.

Läs mer på nedan länkar och se bilder på hur skadorna kan ser ut. Misstänker du smittad odling så ska jordbruksverket kontaktas. Tillsammans kan vi försöka minimera risken för att smittan ska spridas.

FOR Fritidsodlingens Riksorganisation

Finska livsmedelsverket

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Den här artikeln om förgiftade tomater kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om odling
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!