Många drömmer om växthus att driva upp sina egna tomater, gurkor, meloner, chili och så mycket mer i. Och visst är det härligt att kunna plocka solmogna tomater och färsk gurka till salladen. Eller att se melonerna svälla i värmen och längta tills man kan smaka. Odlingssäsongen blir också lite längre än på friland. Men för att odlingen i växthus ska lyckas är två saker viktiga; ventilation och vatten.

Ventilation; Helt naturligt blir det väldigt varmt i ett växthus, även tidigt på våren kan temperaturen stiga snabbt. På sommaren är det inte ovanligt med temperaturer långt över 30 grader. Detta kan bli problem då de flesta plantor trivs bäst från 15-25 grader. Samma problem är det på hösten när temperaturskillnaden mellan dag och natt blir större.

God ventilation är därför viktigt. Köp om möjligt ett växthus med takluckor. Automatiska öppnare till luckorna är att rekommendera. De hjälper till att hålla en jämnare värme i växthuset oavsett om man är hemma eller bortrest. Man slipper också att manuellt öppna och stänga takluckorna och det är inte alltid bästa tiden att öppna takluckorna tidigt på morgonen innan man kör till jobbet…

Under varmaste perioden kan gärna dörren stå öppen dygnet runt. Det blir sällan för kallt för växterna, risken är istället att det blir för varmt och att skörden blivit förstörd under ens frånvaro. Sätt myggnät för så hindras småfåglar att flyga in och skada sig. Myggnät kan också sättas för takfönsterna, men gör hål för den automatiska öppnare så de kan röra sig utan hinder. Skuggväv kan också sättas upp om växthuset står helt i sol hela dagarna. Det kan bli för mycket av det goda…

Vatten; På grund av värmen konsumerar växter i växthus mer vatten än de som odlas utomhus. Säkerställ därför god tillgång till vatten i anslutning till växthuset så det inte blir för tungt och jobbigt att bära vattenkannor genom trädgården. Finns möjlighet till vattentunna i närheten är detta bra. Eller kanske en trädgårdsslang kan grävas ner och dras upp sidan om växthuset.

Ha gärna en kanna full med vatten i växthuset som fått stå och bli lite varmt innan vattning. De flesta växter tycker inte om att få för kallt vatten över rötterna. Men även för att snabbt kunna vattna, om man är på väg till jobb eller en dag på stranden. Det finns också stort utbud på bevattningssystem om man har stora odlingar eller svårt att hinna med att vattna. För ojämn vattning skadar också plantorna.

Lycka till med din växthusodling!

 

Foto; iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om växthus
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!