Luktärt fungerar lika bra i en trädgård och rabatt, som i kruka och på balkong. Denna härliga väldoftande och romantiska blomma kräver dock lite kärlek för att komma igång beroende på var i landet man bor. I zon 1-2 kan man oftast med gott resultat så direkt på plats när jorden blivit varm om våren, oftast i slutet av april. Skulle frostnätter hota så täck över sådden.

En annan metod är att förkultivera redan i februari-mars. Lägg fröerna i blöt under natten så de sväller upp lite. Fila också gärna lite med en nagelfil på den hårda ytan innan man lägger i blöt. Så sedan i 8-10 cm djupa krukor eller i ex toarullar. Fyll med 2/3 planteringsjord och toppa med såjord. Luktärt har långa och känsliga rötter som ska störas så lite som möjligt vid omplantering. (Toarullarna kan planteras direkt i jorden och kommer att förmultna.) Ställ ljust men svalt, ca 5-10 grader är lagom tills de grott.

När plantorna fått sina första två ”riktiga” blad (alltså inte hjärtbladen) så toppa plantan. Då förgrenar de sig bättre och får rikligare blomning. Sätt ner pinnar eller annat klätterstöd att klättra mot, annars är risken stor att de trasslar in sig i varandra och skadas när de ska säras på. Håll plantorna lagom fuktiga och ge lite näring.

Avhärda plantorna under ca 1 vecka innan de planteras ut så de vänjer sig vid sin nya miljö. Var försiktig i början och ställ inte i direkt solljus och säkerställ att de inte utsätts för frost. Plantera sedan ut på ett solig och vindskyddad plats med klätterstöd eller mot ex. ett staket. Jorden bör vara lucker och luftig. Gödsla emellanåt.

Njut av luktärt även i vas. Ju mer du plockar, desto fler blommor kommer och låt de inte gå i frö förrän sent på hösten, för då slutar de sätta nya blommor. Och plocka dem när de är fullt utslagna, de brukar inte orka slå ut om de är i knopp när de sätts i vas.

Foto: iTRÄDGÅRDEN

 

 

Fler artiklar om sommarblommor
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!