Näsduksträd
Näsduksträd (Davidia involucrata)
Man förstår var trädet fått sitt namn i från när man ser den magnifika blomningen som sker i slutet av maj och början av juni. det är det enda arten i släktet Davidia och har sitt ursprung i de centrala delarna av Kina där de växer vilt och kom till Europa under 1800-talet. I de naturliga förhållandena i Kina kan trädet bli ca 20 meter högt, men i Sverige blir det ca 10 meter. Som ungt träd är formen mer konformad men blir med åren rundare i formen.
Det vi ser är de stora, vita högbladen som ser ut som det hänger näsdukar överallt i trädet, som även kallas duvträd eller spökträd på grund av associationen man kan göra när man ser det i full blom. Själva blomman består av många små som sitter tätt i den lilla brungula boll som skyddas av högbladen, där ett blad är längre än det andra. Bladen är runda med tydlig ådring och taggiga kanter och påminner om lindens blad.
En tid efter blomningen bildas plommonlikande stenfrukter som hänger som julgranskulor i trädet. I dem finns en nöt som påminner lite om valnöt och som i sin tur innehåller 3-6 frön.
Trädet trivs bäst i sol till halvskuggigt och skyddat läge och i djup, näringsrik jord som måste vara väldränerad. Fuktiga jordar som fryser på vintern kan skada eller ta död på trädet.
Bäst är att plantera näsduksträd på våren så det hinner etablera sig innan vintern. Den sensationella blomningen får man däremot vänta på, då det kan ta över 10 år innan den sker.
Det är lätt att ta frön men svårare att få dessa att gro, om alls. Det krävs nämligen två köldperioder med värme mellan för att fröna ska börja gro. Sätt i kruka och låt stå utomhus och låt tiden ha sin gång. Minst två år kan det ta innan ett frö kan gro.
Foto: iTRÄDGÅRDEN.SE ©
Fler artiklar om träd
Fler aktuella artiklar
Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!