magnoliablomma_900x388.jpg

Magnolia (Magnolia)

Denna så älskade växt blommar tidigt på våren, ofta på bar kvist.  Att se magnolian i full blom kan få vem som helst att stanna upp och bara njuta. Vårens drottning har ankommit.

Storleken varierar, allt från större träd till mindre buskar, så även om man har en liten trädgård så finns en magnoliasort som passar. Vackrast är nog magnolian om den får stå för sig själv och riktig stråla i vårsolens glans. Men passar även i en större rabatt där den dominerar om våren men står för lummigheten under sommaren med sina friskt gröna blad.

I magnoliasläktet finns över 80 arter. Vilt växer de bl.a i Nord- och Sydamerika samt Asien. I Sverige odlas bara arter som är lövfällande men det finns även de som är städselgröna (gröna året om)

För att magnolian skall trivas vill de stå i skyddat och soligt läge och lätt mullrik jord. De vill ha lätt fuktigt om rötterna så ex. tung lerjord är inte så bra.

Färgen och storleken på blommorna skiljer sig åt beroende på sort. De kan vara allt från stora och tulpanlika, till små med få och runda kronblad. Färgerna varierar från vitrosa till lila och purpur samt gult. Blomingstiden infaller i maj-juni. Bladen relativt stora och lite avlånga. Magnolian brukar kunna odlas upp till zon 2.

Magnoliasläktet är mycket gammalt, t.o.m äldre än bina, så blommorna utvecklades så att skalbaggar kan pollinera dem.  Fossila lämningar av magnolia har hittats, som är ca 20 miljoner år gamla.

Namnet har de fått efter en fransk botaniker, Pierre Magnol.

lila_magnolia_lottiestgd_1024x1024.jpg

En härligt lilafärgad magnolia i slutet av sin blomning. Bladen har slagit ut nästan helt och är härligt gröna.

magnolia_frostangel_1024x1024.jpg

En s.k kotte är det som blir kvar efter blomningen. Kottarna mörknar efterhand och om pollinering har skett bildas rödaktiga bär som sväller upp på kotten.

Foton: iTRÄDGÅRDEN

0