Ett hus vid havet lockar många. Havsutsikt, fläktande salta vindar…och så en trädgård. Men beroende på jordmån och läge så är långt ifrån alla växter lämpliga för torra jordar och blåsiga lägen.

Låt inte begränsningen av växter avskräcka, utan satsa istället på växter som klarar dessa lägen och sätt fler av samma sort istället. Börja med att se dig omkring på vad som växer naturligt i närområdet. Olika sorters gräs och fetbladsväxter är det som oftast trivs i dessa lägen samt vresros, som också ger skyddande lä om den exempelvis sätts som häck.

Välj också ett antal växter som kommer igen i grupper i rabatterna. Det ger en harmoni och du vet då också att de växterna du valt klarar miljön, kan växa och må bra. Komplettera sedan med krukor och sätt i dem perenner och sommarblommor, som kräver bättre jord.

Placera gärna ut färgglada och dekorativa prydnader, trädgårdsmöbler och annat, om du vill tillföra annan eller mer färg och form i trädgården.

Här kommer några förslag på tork- och vindtåliga växter:
-Olika sorters gräs; ex glansmiskantus, blåsvingel, silverhavre, jättetåtel samt glansälväxing
-Perenner; kärleksört, stäppsalvia, flocknäva, malört, blåverbena, strandtrift, lavendel, kungsmynta, marton, svavelnejlika, rostflockel
-Buskar; vresros, ölandstok, oxbär, havtorn, ginst, bergtall, måbär, sibirisk ärtbuske
-Träd; silverpäron. rönnsumak, tall, blågran, naverlönn, silverpoppel, asp, ask

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om perenner
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!