Planterar du fruktträd i trädgården sprider du glädje till många varelser från vår till sen höst. Och du behöver inte ha en stor trädgård för att ha fruktträd. Det finns även mindre träd eller att de beskärs hårt och hålls nere i storlek.

Vi njuter av trädens tidiga blomning om våren samtidigt som det ger välbehövlig nektar och mat till de insekter som vaknat efter vintern.
Fåglarna nyttjar lövverket under sommaren till skydd och vila. Samtidigt finns där mat för dem i form av insekter. Och att kunna nyttja grenarnas skugga varma sommardagar är härligt.
Till hösten plockar vi frukten och njuter av den färsk eller i bak och matlagning. De frukter som faller ner eller blir kvar på träden kalasar insekter, fjärilar och andra smådjur på.

Läs vidare nedan hur du ska plantera fruktträd.

Fruktträd vill stå soligt och varmt då detta gynnar blomning och fruktsättning.

  • Gräv en grop som är en bra bit större än trädets rotklump och fyll på med jord och naturgödsel. Vattna rejält i gropen före plantering.
  • Sätt trädet så ympstället inte hamna under marknivå, utan vara strax ovanför. Ympningen ser ut som en svulst eller klump på stammen strax ovanför rötterna.
  • Fyll på med mer jord och trappa till försiktigt så jorden kommer i bra kontakt med rötterna.
  • För att trädet inte ska luta av väder och vind innan det etablerat sig, så sätt ner en eller två pålar/stöttor. Sätt fast med band eller speciell träduppbindare som finns att köpa i handeln. Tänk på att stöttan ska vara lodrät med trädet så avståndet mellan stötta och stam är samma hela vägen från marknivå, så det inte dras ihop mot trädet.
  • Låt ca en diameter jord vara bar om trädet står i gräsmattan, så gräs och ogräs inte tar näring från jorden.
  • Vattna regelbundet, speciellt under torra perioder. Detta gäller de första åren. Gödsla på våren med naturgödning efter 1-2 år och sen gärna årligen.

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om träd
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!